Follow Us On

Textiel afval is ons probleem

“Textiel afval is ook jouw probleem”, dat is de boodschap die Lieke Oude Groen wil overbrengen met de afstudeer collectie, die ze ontwierp en realiseerde voor de opleiding Fashion and Textile Technologies aan het Saxion in Enschede. Ze deed onderzoek naar het textiel recycling systeem in Nederland en hoe verschillende doelgroepen aangesproken kunnen worden op hun aankoopgedrag en de nazorg van onze textiel producten. Op verzoek van ECOPOLITAN heeft zij een IK Interview geschreven.

Het IK interview van Lieke …..

Waar staat de naam “Problem Solved” voor?

De naam van de collectie is een ironische noot naar het actuele textiel probleem. We over consumeren en gooien soms zelfs nieuwe artikelen weg in de prullenbak. Naar aanleiding van mijn onderzoek bleek dat veel mensen eigenlijk niet weten wat er met hun ingeleverde kleding en textielproducten gebeurt. Daarom heb ik een collectie gemaakt van afgedankte items. Om te laten zien hoe verschillende constructies nieuwe perspectieven kunnen bieden, maar ook hoe de industrie oud textiel kan hergebruiken om nieuwe items te maken. De collectie is gemaakt van gerecyclede denim items en zelfs de garens die zijn gebruikt zijn gemaakt van gerecycled polyester. 

Lieke Oude Groen-Problem Solved
Fotograaf Lex Overtoom

Welke materialen heb je gebruikt voor je collectie en waarom?

Voor de ‘Problem Solved’ collectie, zijn voornamelijk denim items gebruikt. Tijdens het schrijven van mijn scriptie werd ik begeleid door de House of denim foundation in Denim City Amsterdam. Naast dat ik hier in 2016 aan Jean School heb gestudeerd, en met denim in aanraking kwam, is het jeans materiaal een duurzaam product. Met duurzaam bedoel ik vooral de katoenen jeans die een gaatje op de knie hebben, maar waarvan de rest van de broek nog goed herbruikbaar is. Volgens mijn materiaalonderzoek voldoet een afgedankte spijkerbroek namelijk prima voor het maken van andere items en kledingstukken. Met de zakken, de broekspijpen en de waistband kunnen verschillende nieuwe items ontwikkeld worden die voldoen aan de standaarden van de fashion industrie.

Kan je iets vertellen over de (items in je) collectie?

De collectie bestaat uit in totaal 9 outfits, waarvan ik er 4 heb gemaakt voor het behalen van mijn scriptie. Één van de items is de pocket skirt, een rok die volledig bestaat uit broekzakken van gerecyclede spijkerbroeken. De achterpanden van die broeken zijn weer gebruikt voor een andere broek. Daarnaast heb ik ook een stropdas gemaakt met verschillende spijkerbroeken waardoor het kleurverschil een speels effect geeft. De blauwe trui uit de collectie heeft een ingezette waistband aan de bovenzijde, niet erg commercieel maar wel vernieuwend. 

Lieke Oude Groen - Problem Solved
Fotograaf Lex Overtoom

Naast de collectie items is het onderzoek onderbouwd doormiddel van een Infographic en een was label. Dit omdat consumenten vaak helemaal niet weten hoe ze duurzamer een wasje kunnen draaien. Terwijl dit toch degelijk impact heeft op ons milieu. 

Ik vind het goed dat ons wordt geleerd dat kleding een tweede leven geven de oplossing is, en ergens is dat ook zo. Maar met de hoeveelheden die deze dagen worden aangekocht en weggegooid is dit wel een groot probleem (voor de toekomst). Het blijft beter je kledingstuk te verkopen dan het direct weg te gooien. Maar het begint bij de aankoop. Ik geloof dat we ons vaker de vraag moeten stellen of we iets wel echt nodig hebben of echt willen hebben. 

Lieke Oude Groen - Problem Solved
Fotograaf Lex Overtoom

Voor welke doelgroep is jouw collectie gemaakt?

De collectie is ontworpen voor iedereen. Ik geloof eigenlijk niet meer in winter- en zomerseizoenen. En zo geloof ik ook niet dat kleding gecategoriseerd hoeft te worden op onze genders. In tweedehands winkels vind je haast geen verschil in mannen of vrouwenkleding, daar hangt alles lekker door elkaar. Voor mijn studie was het wel belangrijk om een specifieke doelgroep te benoemen. En daarom heb ik het onderzoek gefocust op de Zennial generatie. Maar wel met het oog op gender-neutrale items. De Zennial generatie is de generatie tussen Gen-Z en de Millenials. 

Het gehele IK interview is te lezen in ECOPOLITAN #4
In het nieuwe Ecopolitan magazine vertelt Lieke meer over haar doelgroep, wie haar grootste inspiratiebron is en hoe we haar in de toekomst kunnen volgen.

Fotograaf: Lex Overtoom

Vorige BerichtVolgende Bericht

Gerelateerde Berichten

Your different kind of boss

Met de modecollectie “Your Different kind of boss” by...
Ecopolitan Magazine No4

Ecopolitan Magazine No4 is online

Het vierde ECOPOLITAN sustainable fashion magazine is een spinsel...