Follow Us On

Helaas, Messy komt niet naar Zwolle!

De inzet was om het Klimaatmonster Messy naar Zwolle te halen.

Na het lanceren van het derde ECOPOLITAN magazine ontstond het idee om klimaatmonster Messy naar Zwolle te halen. Eerder was het circulaire kunstwerk te zien in London en in Amsterdam. Hoe goed als Messy haar reis zou vervolgen richting Zwolle. Zodat Zwollenaren haar ook kunnen ontmoeten. #MeetMessy.

Map Renes, redactie ECOPOLITAN, heeft een ‘balletje opgegooid’ naar diverse Zwollenaren om samen het monster Messy naar Zwolle te halen. Het idee werd leuk gevonden. Op dat moment was er geen daadkracht om samen in actie te komen.

Mode als een communicatiemiddel is niet vanzelfsprekend. Toch is dat juist wat Map Renes als kapstok gebruikt om andere mensen te enthousiasmeren om andere ecobewuste keuzes te maken. Het kunstwerk van oude jeans gemaakt, doet haar herinneren aan een eigen circulair denim project ‘de Blauwe Loper’. Toen was het idee om een Zwolse eigen circulaire jeansstof te weven.

Balletje opgevangen door … en afgeketst.

Voor de Zomervakantie is toch het balletje opgevangen door Arnold Bouman – STORM. Opnieuw was er een ‘call to action’ om Messy naar Zwolle te halen. Zelf organiseert hij een event “Dag van de Duurzaamheid” voor ondernemend & Bestuurlijk Zwolle in het Academiehuis op 10 oktober 2022. Hiervoor zijn twee inspirerende sprekers uitgenodigd Ruud Koornstra en Helga van de Leur.

Uiteindelijk is het balletje terecht gekomen bij verschillende afdelingen van de Gemeente Zwolle. En zou de komst van Messy een aanvulling zijn voor een Belevenisroute Duurzaamheid & Circulair in het Zwolse centrum op 15 oktober 2022. Welke in de maak is vanuit gemeente Zwolle, afdeling duurzaamheid en circulaire economie in samenwerking met Impaktmakers en andere Zwolse duurzame initiatieven.  

Twee weken voor de Week van de Duurzaamheid is de beslissing genomen om Messy toch niet naar Zwolle te halen. Dit door een dubbele prijsopgave voor het transport, opbouw en afbouw van het kunstwerk. Helaas is nu de bal afgeketst. Niettemin is het goed om ons in te zetten en in actie te komen voor het klimaat en een duurzame samenleving in Zwolle.

Klimaat is HOT

In de zomermaanden waren er vele nieuwsberichten over de gevolgen van klimaatverandering. Het was een afwisseling over de hoge temperaturen, de droogte, het watergebrek, de lage waterstanden in de rivieren, de extreme regenval en de overstromingen. Meer honger, armoede en de economische ongelijkheid tussen landen.

Het Klimaat gaat ons alleen aan. Goed om samen in actie te komen door minder fossiele brandstof te gebruiken en minder te consumeren.

Over Messy

Circulair Kunstwerk Messy is een artistieke oproep voor het Klimaat van filmplatform WaterBear en MUD Jeans. In het kunstwerk zijn 800 paar jeans van MUD Jeans verwerkt. Messy was eerder te zien in London en in Amsterdam. En nu binnenkort in Zwolle. 

Lees hier het artikel over Messy in het e-magazine ECOPOLITAN #3.

Gerelateerde Berichten

Linnen Jas die oplost

We kunnen vandaag al kleding produceren die gemaakt...
Lieke Oude Groen - Problem Solved

Textiel afval is ons probleem

“Textiel afval is ook jouw probleem”, dat is...
Ecopolitan Magazine

Cirkel cirkelt

Samen al cirkelend bewegen verspreidt over heel Nederland....