Follow Us On

Opnieuw maakt Map Renes een modemagazine Ecopolitan #2 als actie voor Fashion Revolution Week in corona tijd. Het is een gesamtkunstwerk, waarvoor zij een diversiteit aan ‘Mode & Mens’ verhalen heeft verzameld. Met deze verhalen vertelt zij een eigen verhaal over duurzame mode.

Ecopolitan2 Cover

Mode relaties

Vanuit Fashion Revolution Week UK zijn de thema’s ‘Rights, Relationschip, Revolution’. Vanuit het thema Relaties is Map Renes gestart met het samenstellen van het magazine. Volgens haar heeft ieder mens de meest duurzame relatie met zichzelf. Is mode als een tweede huid. Zij vindt het logisch dat je jezelf voedt met gezonde voeding en dat je kleding draagt dat goed is geproduceerd. Wat voor relaties heeft een mens nog meer? Vanuit Groenkapje heeft zij de langste relatie met Joke Bom van de duurzame modewebwinkel WatMooi. Sinds 2009 hebben zij samengewerkt bij verschillende duurzame modeshows.

Hoe is het om samen met familie, zussen en/of met vrienden te ondernemen in duurzame mode? In het Magazine ECOPOLITAN zijn prachtige voorbeelden. Mensen die bewust kiezen voor een andere modeproductie, gebruik van circulaire materialen en die onderzoek doen naar andere business modellen. Ook voorbeelden van organisaties, die zich inzetten om de mode industrie te verbeteren. Of connectie maken met Week van de Tweedehands Textiel.

Zwolse input

In Ecopolitan #2 magazine zijn ook artikelen te lezen van Zwolse duurzame initiatieven en ondernemers. In corona tijd blijkt dat het ruilen van kleding veel belangstelling heeft. Zwollenaren laten zich verrassen door de Tas van de Winkel van Astrid. Een nieuwe rage zijn de Kettingruiltassen van Kledingruilfeestjes038. Dat ruilen leuk is, ervaren ook de studenten Cibap, Vakschool voor verbinding, op woensdag 21 april organiseren zij een kledingruil voor studenten, docenten en medewerkers. Voor het Zwolse modelabel Sophi Lou is zero waste belangrijk. De patronen van hun kleding zijn zo gemaakt dat er weinig restafval is. Volgens het artikel van Ineke van Zanten – Greenwish en ook woonachtig in Zwolle, is mode lenen de toekomst. Als groene conceptdenker bedenkt Map Renes verschillende manieren om andere Zwollenaren te enthousiasmeren om te kiezen voor duurzame mode. In 2017 heeft zij voor de Dutch Sustainable Fashion Week een collectie gemaakt Beautiful Garbage van natural zalmleer. Tijdloze mode, die opnieuw is gefotografeerd voor in het tweede magazine.

Vervolg op ECOPOLITAN #1?

Voor de PROTO expositie “Binnenste / Buiten” heeft Map Renes de inhoud van het magazine binnenste buiten gekeerd. Het magazine werd getransformeerd naar een ECOPOLITAN JURK. De label #Whomademyclothes? en #Whatisinmyclothes zaten aan de buitenkant van de zijnaden. Ook had jurk een QR code zo was het hele magazine te lezen. Daarna werd ECOPOLITAN een basis lesboek voor een circulair jeansproject “Fashion Rebels“. Zwolse tieners hebben van oude spijkerbroeken weer nieuwe denim mode items gemaakt samen met creatief team. En er was een inhoudelijk programma over hoe de mode industrie te veranderen vanuit de sdg’s.

Waarom?

Op 23 april is het acht jaar geleden dat modefabriek Rana Plaza is ingestort in Bangladesh. Hierbij zijn ruim 1.100 mensen verongelukt. Dat was de aanleiding voor Fashion Revolution Week te starten. Wereldwijd komen mensen in actie om de modeproducenten te vragen om transparant te zijn over waar en onder welke omstandigheden hun mode wordt gemaakt. Ook gaat het om een ecobewust consumptie gedrag creëren. De mode industrie is een vervuilende industrie, er is een overproductie en veel kleding beland op de textielafvalberg. Samen actie voeren om de mode industrie te verbeteren met respect voor mens, dier en milieu.

Hier is de link om het e-magazine Ecopolitan #2 te lezen

Magazine is vormgegeven door IJgenweis Visuele vormgeving.

Gerelateerde Berichten

COSH lanceert shoppingroute Rotterdam

Op 11 maart lanceert COSH!, het duurzame tech...

Super SPIN Roosmarie

Roosmarie Ruigrok is een prachtige ‘SPIN’, die verschillende...
ecopolitan-magazine-No3

Nieuw magazine & website ECOPOLITAN

Zwolse Map Renes maakt voor de derde keer...