Follow Us On

FASHION FOR GOOD’S NIEUWE TENTOONSTELLING ‘GROW’ SHOWT DE TOEKOMST VAN MODEMATERIALEN

AMSTERDAM – Stof van fruitschillen, paddenstoelen-‘leer’, spinnenzijde, verf gemaakt door bacteriën en algen; GROW, de nieuwe tentoonstelling in het Fashion for Good Museum in Amsterdam, verkent biomaterialen en baanbrekende innovaties voor een duurzame toekomst voor de mode-industrie. Wat zijn dat precies, biomaterialen? Hoe duurzaam zijn ze en wat maakt ze anders dan traditionele vezels zoals katoen en hennep? En betekent bio altijd beter en duurzaam? Het kan een uitdaging zijn om duurzame materialen echt te bevatten. Voor de jaarlijkse tentoonstelling, die voor het eerst in-house ontwikkeld is, duikt het Fashion for Good Museum daarom in alles wat met biomaterialen te maken heeft.

WAT ZIJN BIOMATERIALEN?

Biomateriaal is een heel algemeen gebruikt woord dat materialen beschrijft die biologisch zijn en van een levend wezen afkomstig zijn. Als je aan biomaterialen denkt, zijn waarschijnlijk de eerste dingen die in je opkomen: katoen, hennep en linnen. Omdat het woord niet echt specifiek is, kan het gemakkelijk verwarrend zijn. De wereld van biomaterialen is namelijk veel groter en evolueert voortdurend. Denk bijvoorbeeld aan zijde, fruit-’leer’ (gemaakt van afval), mycelium (de wortelstructuur van paddenstoelen) of algen, spinnenzijde, cellulose (afkomstig van planten) en bioplastics, die ook allemaal deel uitmaken van de wereld van biomaterialen.
In de GROW-expo maken bezoekers een inspirerende reis langs fascinerende materialen, innovaties en ontwerpers en merken die biomaterialen gebruiken. Zo ontdekken ze de boeiende wereld rondom biomaterialen. De verschillen tussen en voordelen van de materialen worden uitgelegd, evenals wat er vandaag beschikbaar is en hoe de industrie kan verduurzamen door deze materialen te gebruiken.

LOVE FASHION FROM THE GROUND UP

Sinds mode bestaat brengt ze een ode aan de vindingrijkheid van de natuur: van organische vormen, patronen, materialen en vezels tot een veelzijdigheid aan kleuren en texturen gebaseerd op de natuur. Door de opkomst van fast fashion zijn natuurlijke bronnen overal ter wereld uitgebuit. Daardoor is de relatie tussen mode en natuur onder druk komen te staan. De GROW expo laat zien hoe baanbrekende innovaties in plaats daarvan inspiratie kunnen halen uit de natuur en hoe wetenschappers de cyclus van creatie en recreatie gebruiken om de duurzame
materialen van de toekomst te ontwikkelen. Met conventionele biomaterialen zoals biologisch katoen en andere biologisch afbreekbare materialen zoals vlas of hennep, toont de expo ook innovatieve merken en producten van pioniers zoals Pangaia (voor het eerst verkrijgbaar in een winkel in Nederland), FREITAG F-ABRIC, the Nude Label, Phool, Bananatex en Bioglitz – met een speciaal glitterstation. Deze zijn ook te zien in de GOOD SHOP van het museum.

HET JAAR VAN DE BIOMATERIALEN

GROW is het begin van het jaarprogramma van Fashion for Good dat volledig gericht is op biomaterialen. Expo GROW verkent de nieuwste materialen en innovaties van de toekomst. Bovendien wordt uitgelegd waarom we deze duurzame, op de natuur gebaseerde alternatieven nodig hebben als vervangmiddel van op plastic gebaseerde vezels en materialen in de mode-industrie. Sommige biomaterialen zijn nog in ontwikkeling, anderen zijn al verkrijgbaar als kant-en-klare producten. Om de acceptatie van biomaterialen in de industrie te versnellen, heeft Fashion for Good het GROW talent project geïnitieerd: een programma van drie maanden waarin jonge designers en creatief talent samen zullen werken met niet eerder gebruikte innovatieve materialen. Zij zullen de kledingstukken en verhalen van de toekomst creëren. Deze kledingstukken zullen uiteindelijk worden getoond in GROW 2.0, de tentoonstelling (opening in oktober 2021) die letterlijk zal laten zien hoe de mode van de toekomst er uit zal zien.

Vorige BerichtVolgende Bericht

Gerelateerde Berichten

Fashion Clash #14

De 14e editie van het internationale en interdisciplinaire...

LESS – Concept

We live in a society where clothing is...
Sophie Lou vrouw en man

Sophi Lou lanceert Zero Waste collectie

Vanaf 16 juli 2021 is Nederland een zero...