Follow Us On

Beautiful Garbage, zalmjurk in perspectief in de PROTO expo

In de expositie PROTO ‘In Perspectief’ toont Map Renes een jurk en rokken uit haar zalmleren modecollectie ‘Beautiful Garbage’. Samen met andere professionele kunstenaars exposeren zij in de etalage van voormalig Hudson’s Bay in Zwolle.

Map Renes maakt mode voor het maken van een statement. De kijker een spiegel voorhouden over mode onze tweede huid. Hoe kunnen we ons mooi voelen in fast fashion, de tweede vervuilende industrie van onze wereld. Hoe mooi en uniek zijn in afval?

8 perspectieven over ZALM 

  1. NoWaste – Zalmleer is afval van de zalm, die bestemd is voor de consumptie. De vis optimaal gebruiken van vin tot staart. Het is een oude volkstraditie. 
  2. Alternatief leer – Zalmleer heeft een exotische look en is een goed alternatief voor slangen en krokodillen leer. Ook voor met chroom gelooid rundleer.
  3. Circulair design – Ontwerpen met afval materialen, die eerder zijn gebruikt / vormgegeven. De toekomst is modulair ontwerpen voor Re-Design.
  4. Waarde – Transparantie over het maken van mode. In JURK ‘Beautiful Garbage’ zijn 40 zalmflanken verwerkt. Prijs per flank is € 25,-.
  5. Fashion by order – Hierdoor is geen overproductie. Langere relatie aangaan met JURK, welke speciaal voor jou is vormgegeven. 
  6. Medisch gebruik – Zalmhuid heeft een helend effect bij brandwonden. 
  7. Snack of voedsel – Creatieve koks frituren de zalmhuid voor ‘crispy’ snacks. Ook is vishuid voer voor honden en vissen.
  8. Plastic – Vissen eten van de plastic soep in de zee. Met als effect dat de vis op ons bord een hoog percentage plastic bevat.

Map Renes zet mode in als communicatiemiddel voor NoWaste, Circulair Design en de Sustainable Development Goals. Bij de modecollectie ‘Beautiful Garbage’ is aandacht voor SDG 12 verantwoorde consumptie & productie en voor SDG 14 leven in water. 

BeautifulGarbage_MapRenes

JURK is eerder geshowd!

In 2017 is de JURK ‘Beautiful Garbage’ vormgegeven voor de openingsshow ‘Talking Trash’ van Dutch Sustainable Fashion Week in 2017.

In 2018 is de JURK toegevoegd aan de tentoonstelling Clean Revolution – Dutch Design for a better world. En is getoond bij Dutch Design Week in Eindhoven.

In 2019 bij Internationaal congres WRF, World Resources Forum in Antwerpen. In het programma een modeshow, waarbij Map Renes twee modecollecties  ‘Waterzooi’ & ‘Beautiful Garbage’ heeft gepresenteerd.

rokk on roll
Foto: Jorgen Caris

Ander werk van Map Renes

Ruim 25 jaar heeft zij als kunstenaar de promotieshows vormgegeven in de internationale haarmode wereld. Naast haar werk in een commerciële wereld, heeft zij eigen projecten gedaan als reactie op de veranderende maatschappij. In 2009 heeft zij als idee voor het project ‘Samen maken we de Stad’ een eerste FRISGROEN, duurzame mode-en leefstijlfeest georganiseerd in Zwolle. Een Feest als communicatiemiddel voor duurzaamheid. Daarna volgden verschillende activiteiten om andere Zwollenaren te enthousiasmeren om ook ecobewuste keuzes te maken. Om duurzaamheid van mens tot mens onder de aandacht te brengen heeft zij Groenkapje als style icoon bedacht. In 2011 is zij gestopt met de opdrachten in de haarmode omdat dit tegengesteld was aan haar burger initiatief FRISGROEN / Groenkapje. 

Met haar modeservice ROKK on ROLL maakt Map Renes rokken van zalmleer op maat en zijn de rokken te leen. Hiermee wil zij het verhaal uitrollen van circulaire economie / circulair design. Made by order is een co-creatie tussen consument en maker. Of is het mogelijk om een rok te lenen. De consument betaalt voor werkelijk gebruik van het kledingstuk.

In Coronatijd heeft Map Renes twee e-magazine ECOPOLITAN, Sustainable Fashion magazines samengesteld. Een gesamtkunstwerk waarvoor wij mode & mens verhalen heeft verzameld bij Groenkapje mode netwerk. Voor de PROTO expo 2020 titel Binnenste Buiten heeft zij de inhoud van het magazine binnenste / buiten gekeerd. Van de content is een modestof geprint voor een JURK. De ECOPOLITAN JURK was te lezen door middel van de QR code.

Nu de jurk ‘Beautiful Garbage’ in Perspectief bij PROTO 2021!

Gerelateerde Berichten

Ecopolitan Magazine No4

Ecopolitan Magazine No4 is online

Het vierde ECOPOLITAN sustainable fashion magazine is een...
SuperNova 7

SUPERNOVA SPORTSWEAR

Streetart based sportkleding van gerecyclede materialen – made...
Tulpenboom in bloei

Het is lente! in Twente

Het klinkt als een liedje in de oren,...