Dit jaar is de 10e editie van Fashion Revolution. Wereldwijd samen in actie komen om aandacht te vragen voor de modemakers & mode. Opnieuw een magazine samenstellen vanuit een ‘Together’ gevoel.
“Together we are Fashion Revolution!”
Om een gezamenlijk verhaal te communiceren met de lezers van het Sustainable Fashion Magazine. Oorspronkelijk een digitaal magazine door iedereen gratis te lezen om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om mode anders te consumeren. Inspirerende verhalen van modemakers, die vertellen hoe zij mode anders produceren. Hoe zij de toekomst zien van mode.
Samen …
Samenweven, samenvoegen, samen in actie komen, samen beleven, samen ervaren , samen maken, samen horen, samen delen, samen genieten van mode!
Toekomstvisie
In het derde magazine zijn de mode & mens verhalen verzamelt om een impressie te geven over hoe mode in de toekomst. Bij nader inzien is het een toekomstvisie, welke interessante informatie heeft voor lokale bestuurders en winkeliers. Hoe zien de winkelstraten eruit als consumenten minder spullen ( minder kleding) gaan kopen. Toekomstvoorspelling vanuit een analyse ‘Duurzame Dinsdag Koffertje’ door Greenwish is dat in de toekomst mensen vaker kleding lenen dan kopen. Met als impact dat consumenten minder gaan funshoppen in de winkelcentra. Welke invulling krijgen dan de winkelpanden?
Back to the Future is ook dat de textiel industrie dichterbij is. Regionaal draden spinnen, stoffen weven en breien. Mode maken door lokale modemakers. Terug naar ambachtseconomie in een circulair landschap. Toekomstige generaties future proof maken!

Terugblik
In 2013 organiseerden wij een FrisMode Café met gastspreker Lynsey Dubbeld – auteur boek Mode voor Morgen en een Kledingruil ‘Das Noveau Vod’ door Ammelieke de Lavoir. Aanleiding was het fabrieksongeval Rana Plaza in Bangladesh in 2013. In 2014 was de eerste Fashion Revolution Day in Engeland welke uit is gegroeid naar een wereld wijde actie. Met verschillende landen teams om samen de mode industrie te verbeteren met meer respect voor de makers, mens en planeet aarde. In Nederland heeft Roosmarie Ruigrok het initiatief genomen om samen met haar netwerk acties te organiseren. Zoals fotoshoot #Whomademyclothes en dialogen in Amsterdam.
In 2015 was een Fashion Revolution Salon in het Stedelijk Museum Zwolle met een gevarieerd programma. Gastsprekers waren Janet Mensink, werkzaam bij Solidaridad en Mathijs Kettelerij – Urgenda | KiesDuurzameMode.
Op verschillende manieren was er een samenwerking met het team uit Amsterdam en een event / activiteit in Zwolle. In 2019 was Roosmarie Ruigrok, gastspreker bij een Fashion Revolution event bij Cibap vakschool voor vormgeving.

Andere inspirerende momenten waren in samenwerking met de redactie Club Cele. Een idee van Gooitske Zijlstra in het Zwolse stadsschouwburg. Waarbij verschillende mensen uit het Ecopolitan netwerk zijn uitgenodigd om gastspreker te zijn. Zoals Janet Mensink, Erik Toenhake van Aarden, Chanel Trapman – Mumster en Ineke van Zanten – Greenwish.
In 2020 is het eerste ECOPOLITAN magazine gemaakt in samenwerking met Loes van der Haar, Ruby Zoer en Marit Zielyer, stagiaires en studenten Cibap Vakschool voor vormgeving. Dit als alternatieve actie voor een fysiek programma in Coronatijd. Het samenstellen van een magazine als actie voor Fashion Revolution Week bevalt goed. Vandaar dat in 2021 en 2022 opnieuw een magazine is vormgegeven. Een soort van Gesamtkunstwerk door dat het een bundeling is van verschillende mode & mens verhalen.
Ohja, als gastredacteur voor Pulp de Luxe magazine hebben wij eerder een magazine samengesteld om aandacht te vragen voor Fashion Revolution in 2016.

In het najaar 2022 was een update van de inhoud van het magazine voor Fashion Revolution (april 2022) voor een tweede lancering bij Dutch Sustainable Fashion Week in oktober. Waarbij de Ecopolitain jurken zijn geëxposeerd in de etalage van het Experience Centre in het voormalige V&D pand aan de Kalverstraat | Rokin te Amsterdam.
Een aankondiging van het vormgeven van een nieuw magazine in 2023