Follow Us On

Fashion Clash #14

De 14e editie van het internationale en interdisciplinaire FASHIONCLASH Festival in Maastricht vindt plaats van 25 november t/m 27 november 2022 in Maastricht. Tijdens dit driedaagse hybride (on- & offline programma) festival krijgt een nieuwe generatie ontwerpers en (podium)kunstenaars uit binnen-en buitenland de kans om hun werk te tonen aan eenbreed (inter)nationaal publiek. Het programma met tentoonstellingen, performances, talks en fashion films en awards toont projecten die de hedendaagse modecultuur onderzoeken, contextualiseren en vieren.


FASHIONCLASH Festival staat in het teken van het ontdekken, stimuleren en mede vormgeven van de huidige ontwikkelingen in de mode en de samenleving en het ontsluiten van deze ontwikkelingen voor een breed publiek. Het festival bestaat uit een multidisciplinair en meerstemmig programma gebaseerd op een selectie vanuit de ingediende voorstellen via de open oproep en de door FASHIONCLASH zelf geinitieerde projecten die in coproductie met andere organisaties worden ontwikkeld zoals Glamcult, Kunstbende, Bureau Europa en Via Zuid. Tijdens het festival is er werk te zien van meer dan 50 beginnende en gevestigde ontwerpers en kunstenaars uit verschillende landen uit de wereld. Ontdek alle deelnemers: www.fashionclash.nl/fcf-2022-participants

Fashionclash festival 2022

Programma

– The Clash House is een showcase en ontwikkelprogramma voor ontwerpers die zich richten op crossovers tussen mode en andere kunstdisciplines, met name podiumkunsten.

– Open Mic Night – Het doel is om inspirerende ontmoetingen te creëren tussen ontwerpers en publiek, door vragen te stellen en verhalen te delen tijdens een op comedy club geinspireerde event. Het is een eclectische clash van visies, werkwijzen en stijlen van een uitgesproken nieuwe generatie ontwerpers die recent zijn afgestudeerd in Nederland. Open Mic Night wordt gepresenteerd door artiest ARIAH LESTER.

– New Fashion Narratives expositie bij Bureau Europa is een internationale selectie van ontwerpers gecureerd door Glamcult en FASHIONCLASH. New Fashion Narratives staat voor de huidige generatieontwerpers die mode opvatten als missie. Ze onderzoeken de grenzen van hun discipline, bevragen maatschappelijke systemen en specifiek de mode-industrie. Met hun werken begeven ze zich tussen de interdisciplinaire domeinen mode, sociaal design, beeldende kunst en onderzoeken de relatie met de gebruiker/consument.

FASHIONCLASH signaleert een groeiende behoefte bij de Nederlandse ontwerpers om bij te kunnen dragen aan een gezondere modesector en een betere wereld. Deze kritische, onderzoekende en hybride generatie modemakers engageren zich vanuit de transformerende rol van mode in relatie tot maatschappelijke vraagstukken en stellen alternatieve modepraktijken en narratieven voor. Met deze selectie geeft FASHIONCLASH podium aan een groep ontwerpers en kunstenaars afkomstig en/of gelinkt aan Nederland die deze positieve ontwikkeling laten zien.

Fashion Film & Video
Fashion Film en Video (FFV) programma biedt een podium aan opkomende ontwerpers, kunstenaars en filmmakers die experimenteren met het genre modefilm/video, animatie en andere gerelateerde audiovisuele en digitale media. Een jurypanel zal een vanuit de selectie vijf finalisten kiezen en een winnaar aanwijzen voor de Fashion Film & Video award powered by Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. Daarnaast zal Kaltblut magazine een winnaar kiezen uit de gehele selectie van FFV.

Fashion Makes Sense
Fashion Makes Sense het doorlopende participatieprogramma van FASHIONCLASH van waaruit projecten worden ontwikkeld gericht op social design, inclusie, educatie en in samenwerking tussen professionals en semi-professionals/amateurs, met name betrekken van jongeren. Tijdens het festival worden de resultaten van participatieprojecten ‘MOVING PORTRAITS’, ‘THE HOOOOOOODIE PROJECT’ en ‘MASCOT’ gepresenteerd. Vanuit Fashion Makes Sense programma wordt tot slot Who cares what you wear? getoond, een interactieve theatervoorstelling voor jongeren over mode en duurzaamheid, ontwikkeld.

TalentLab-foto-Bjorn-Frins_small

FASHIONCLASH Festival Online – 27 november 2022

Kun je niet naar Maastricht afreizen? Op zondagavond 27 november kun je een groot deel van het fysieke programma online bewonderen via https://snetch.com

Gerelateerde Berichten

Linnen Jas die oplost

We kunnen vandaag al kleding produceren die gemaakt...
Lieke Oude Groen - Problem Solved

Textiel afval is ons probleem

“Textiel afval is ook jouw probleem”, dat is...
Ecopolitan Magazine

Cirkel cirkelt

Samen al cirkelend bewegen verspreidt over heel Nederland....