Follow Us On

Modeproject Fashion Rebels

Mode Rebels groep
Fashion Rebels Renée, Serafina en Loes – foto Job Boersma

Ben jij een Fashion Rebel? Lijkt het je leuk om samen met anderen een eigen denim collectie te maken? Jouw oude spijkerbroeken veranderen in een jasje, rok of rugtas. Het mode items een extra stoere look geven door graphics en/of boro. Als de collectie kompleet is, elkaar fotograferen voor een Lookbook. Als Fashion Rebel ben je modemaker, model en rebel tegen fast fashion.

Wie, Wanneer en Waar?

Modeproject ‘Fashion Rebels’ is voor tieners uit groep 8 en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Zij gaan samen met creatieve begeleiders nieuwe mode items maken en decoreren. Ook bij dit project worden de coronaregels in acht gehouden. De pilot editie is gestart op zaterdag 19 september 2020.

Lokatie is Focus, naaiatelier en café aan de Zerboltstraat te Zwolle.

Programma

Naast het maken van modecollectie, zijn er ook gastsprekers, die vertellen over hun ervaring in het maken van mode. Samen kijken naar short filmpjes, praten over hoe je duurzaam om kan gaan met mode. ( ReThink, ReUse, RePair, ReMake). Het modeproject is een follow up van het e-magazine ECOPOLITAN. De inhoud van het magazine gaat ‘LIVE’. Enkele mensen, die hieraan hebben meegewerkt, komen persoonlijk hun verhaal vertellen. Ook is een programma gepland voor SDG Action Day, waarin aandacht voor de 17 Sustainable Development Goals.

Het e-magazine ECOPOLITAN is nu lesboek voor de Fashion Rebels.

FashionRebels Modeproject
Fashion Rebels Lars, Loes, Meike, Veerle en Map alias Groenkapje – foto Job Boersma

FASHION REBELS

In Zwolle wonen verschillende Fashion Rebels, die ieder op hun eigenwijze rebelleren in de mode. 

  • Serafina van Damme, 11 jaar. Zij daagt zichzelf uit om één jaar geen nieuwe kleding te kopen. Op instagram plaatst zij foto’s van zichzelf in prachtige vintage kleding. Voor e-magazine Ecopolitan is zij geïnterviewd door Loes van der Haar. Zij is een echte Vintage Rebel.
  • Loes van der Haar, 19 jaar is dol op snuffelen bij de kringloopwinkels. Hier koopt zij tweedehands spijkerbroeken en herenshirts, die met elkaar samengevoegd een nieuwe look krijgen. Als stage opdracht heeft zij van oude jeans van Meike, 13 jaar een nieuw denim jasje gemaakt. Het idee is dat het kledingstuk meegroeit. Zodat Meike jaren plezier heeft van dit jasje. Zij is assistent bij dit remake modeproject.
  • Renée van Cootwijk, 58 jaar noemt zichzelf Textielchirurgijn. Oude jeans geeft zij een nieuwe look door Boro, een oude japanse textieltechniek. Scheuren bewerkt zij met extra denim en borduursteken. Zo hoef je geen afscheid te nemen van jouw lievelings spijkerbroek.
  • Map Renes, 62 jaar alias Groenkapje bedenkt acties om andere mensen uit de foute kleren te krijgen. Zij is een moderebel en een groene alleskunner. Om duurzame mode te promoten organiseert zij duurzame modeshows. Ook maakt zij mode van zalmhuid, een bijproduct van de zalm op ons bord. In 2016 en 2017 presenteerde zij haar zalmleren mode items in de modeshows van de Dutch Sustainable Fashion Week.
Fashion Rebels Lars, Serafina, Meike, Roos en Veerle. Foto Job Boersma.

Waarom?

In Coronatijd is het pijnlijk zichtbaar dat de Fast Fashion labels weinig respect hebben voor de modemakers. Mode orders zijn geannuleerd en niet betaald. Ook gingen mensen opruimen en was de oproep om geen kleding in de kledingcontainers te doen. Er was een enorme overschot aan kleding, die de sorteerbedrijven niet konden verwerken. De textielafvalberg groeit en veel kleding wordt verbrand. Dan nog niet gesproken over de hoeveelheid water, die nodig is om een nieuwe jeans te maken (7.000 liter). De verf-en chemische stoffen, die in het water komen. Dit alles bij elkaar vraagt om een andere modeproductie en een andere leefstijl. De VN heeft 17 Sustainable Development Goals op gesteld. Allen zijn duurzame doelen voor een betere wereld. Bij dit modeproject Fashion Rebels kijken we naar welke goals van toepassing zijn bij het maken van mode. Meer weten? Lees het gratis e-magazine ECOPOLITAN.

Daarom gaan de Fashion Rebels samen aan de slag. “de Kleren van de Koning” zijn gemaakt van oude jeans, DIY mode maken, mode als vorm van zelfexpressie, maken maakt blij, Fast Fashion is zo ouderwets. Tijd om te gaan rebelleren in Mode!

Gerelateerde Berichten

COSH lanceert shoppingroute Rotterdam

Op 11 maart lanceert COSH!, het duurzame tech...
Eerlijk winkelen Ecopolitan

EerlijkWinkelen overgenomen door Local Birds

Local Birds, hét platform voor lokale en duurzame...