Follow Us On

Toekomst Fashion Design

Als Future Fashion Designer heb je een scala aan vaardigheden voor het laten ‘groeien’ van een kledingstuk. Door mode te maken ‘by order’ is de optie om de productie anders om te doen. Als ontwerper een co-creatie aangaan met de consument. Is aandacht voor de mens door te kijken naar de functie / doel van het kledingstuk. Het spinnen van de draad of het breien van een stof, is de essentieel voor het uiteindelijk product. 

Vanaf het verbouwen van vlas of het spinnen van circulaire draad, ontwerpen van stof door breien of weven, met de optie om techniek toe te voegen voor well-being van de mens of functioneel gebruik, tot het patronen maken en naaien van mode. Is vooral aandacht en liefde met een bijna te vergelijken intentie / liefde zoals de wille trui, die speciaal is gebreid door een familielid.

De toekomstige modemaker is toonaangevend in het creëren van eigen draad, modestof, techniek & modevormgeving.

Vanuit deze visie is het een groot plezier om rondgeleid te worden door Jurrie Barkel en Sacha Mulder, beiden werkzaam bij Saxion Fashion & Textiel Technologie.

Saxion Fashion Textile & Technologie

De HBO opleiding heeft verschillende studierichtingen gericht op het verduurzamen van de mode -en textielindustrie. Het is een inspirerend landschap voor onderzoek betreft het spinnen van een circulaire draad, het ontwerpen van een breipatroon met de hand versus met een computer aangestuurde breimachine. Of de speciale rondbreimachine die verschillende stretch en motieven kan breien. 

Oorspronkelijk is de circulaire draad Saxcell ontwikkeld in het Saxion LAB. Waar nog steeds verschillende studenten en bedrijven onderzoek doen naar het ontwikkelen van een innovatieve draad. Op het moment van onze rondleiding deed een student een materialenonderzoek van een mix 80 % katoen en 20% jute afkomstige van een juten koffiebonenzak.

Een slogan van Saxion is “No Space for Waste”, welke goed aangeeft dat nu en in de toekomst vormgevers vanuit deze gedachten werken / ondernemen.

100 jaar Textielonderwijs

Saxion is voortgekomen uit de Hoge TextielSchool Twente en heeft een schat aan materiaalkennis in huis van de afgelopen 100 jaar. In 2018 heeft de textiel-en mode opleiding als eerste de certificatie Duurzaam Hoger Onderwijs gekregen. De docenten moedigen de studenten aan om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zoals nieuwe businessmodellen te bedenken en nieuwe grondstoffen te creëren. Deze generatie gaat het verschil maken voor een eerlijke en schone mode- en textiel wereld!

In de aankomende ECOPOLITAN #4 is er een duo interview van docent Jan-Chris en student Amas.

Gerelateerde Berichten

MENDED-1-

Nederland is klaar voor MENDED

8 november 2023 – Utrecht. Ruim een jaar na...
Turtlehorn - Survivors of the Future

Collectie Turtlehorn ‘Survivors of the Future’

Kijkend naar de toekomst… er is een volk dat...