Follow Us On

Linnen Jas die oplost

We kunnen vandaag al kleding produceren die gemaakt is van biobased textiel dat biologisch geteeld is op eigen bodem. Dit is een prachtige jas gemaakt van grondstoffen in de IJsselvallei. Matthijs Bosman ontwierp op verzoek van 20302050 zijn ‘De Jas Die Oplost’ gemaakt van regionaal & biologisch geteeld linnen. Trek je de jas aan? Trekt de jas jou aan? Trek je je überhaupt iets aan van de misstanden in de kledingindustrie? En wat lost de Jas vervolgens dan allemaal op?

Waarom oplossen?

Meer kennis over de kledingindustrie werkt voor veel mensen verlammend. Heeft iemand een mooi kledingstuk aan, vraag hem waar die gemaakt is en door wie en het gesprek valt ongemakkelijk stil. We weten allemaal dat de huidige industrie slecht is. Slecht vanwege de arbeidsomstandigheden en voor het milieu tijdens de productie. Nogmaals slecht voor het milieu nadat we het textiel gedragen hebben en het voor het grootste deel gedumpt wordt elders op de wereld. En ook nog eens steeds slechter qua kwaliteit. De meeste kleding is zo gemaakt dat het nauwelijks 10 wasbeurten overleeft. En in die wasbeurten zorgt het materiaal van de kleding er ook nog eens voor dat microplastics in het water terecht komen. Tenzij de kleding 100% van natuurlijk materiaal gemaakt is.

Het proces

In 2022 kwam Guido de Vries een aantal mensen tegen die vanuit optimisme en creatieve daadkracht een kans zagen om wél een alternatief te bieden: The Linen Project. Guido introduceerde juist dit unieke linnen aan Matthijs Bosman om samen te komen tot een kledingstuk waarmee aangetoond wordt dat het kan. Zo begon de ontdekkingstocht met de vraag: “wat als we de mogelijkheden om lokaal en biologisch, tegen eerlijke prijzen kleding te produceren tot een keten aan elkaar rijgen? Van het land tot aan de kledinghanger? Kunnen we dan in de regio textiel telen en ons zo van kleding voorzien die wel rechtdoet aan de planeet én aan de mensen die de kleding maken?”.

Het linnen van deze jas is gemaakt van vlas dat geteeld is op de Ekoboerderij De Lingehof in Hemmen. Vervolgens is het verwerkt door van de Bilt in zeeland en tot linnen geweven door Annemieke Koster van Enschede Textielstad. In Januari 2023 was het linnen geweven.

Ontwerp Jas


Matthijs Bosman ontwierp een aantal functies in deze prachtige jas die bovenop het ecologische en faire voordeel nog meer zaken ‘oplost’. Er zit een grijper bij die de drager in staat stelt gemakkelijk afval te rapen en mee te nemen in de extra ruim uitgevoerde zak. In de schouders zitten losse schoudervullingen gevuld met vlaszaden. Deze kunnen uit de Jas gehaald en opgewarmd worden in de oven of magnetron om zo een lange tijd een warm gevoel van omarming en steun te geven. Uiteindelijk – en essentieel in deze manier van kleding produceren! – na lang gebruik, is de hele jas bij het compost te leggen en zal deze oplossen tot voedsel aan de bodem. Om deze composteerbaarheid te garanderen zijn er geen andere materialen toegepast dan natuurlijke. Geen labeltje, geen rits en geen knopen. Alle verbindingen en sluitingen zijn gemaakt van het linnen zelf. De productie van de jas, dat wil zeggen het ontwikkelen van het patroon en het in elkaar naaien en afwerken ligt in de handen van couper André van Kessel. In het ontwerpproces is Matthijs ook bijgestaan door Monie, die Matthijs heeft geïntroduceerd in de magie van werken met stof en de mogelijkheden van mouleren op de pop.

Linnen jas

Extra informatie

Beeldmateriaal: Foto’s zijn gemaakt door Femke Teussink. Dit project is voortgekomen uit het project Circulaire Hotspots: een initiatief vanuit de Gemeente Deventer en de IJsselbiënnale. De jas is beschikbaar voor presentaties en exposities rondom circulariteit. Er zijn 2 linnen jassen verkocht. Komende tijd gaan we samen met potentiële ketenpartners kijken hoe we deze productie kunnen opschalen.

In ECOPOLITAN #4 is ook een artikel over dit linnen modeproject.

Gerelateerde Berichten

Your different kind of boss

Met de modecollectie “Your Different kind of boss” by...
Ecopolitan Magazine No4

Ecopolitan Magazine No4 is online

Het vierde ECOPOLITAN sustainable fashion magazine is een spinsel...