Het klinkt als een liedje in de oren, en dat is het ook!
Afgelopen maandag 3 april was de opening van de nieuwe Spinning Jenny in Nijverdal. Onlangs is Enschede Textielstad verhuisd naar een eigen pand in Enschede. Mooie ontwikkelingen, die laten zien dat de Textiel productie opbloeit in Twente.
Eerdere blog bericht was naar aanleiding van de rondleiding bij Hogeschool Saxion, Fashion & Textile Technology in Enschede. Opvallend is de samenwerkingen tussen bedrijven, initiatieven, onderwijs en de provincie Overijssel. Vanuit een horizontale samenwerking opnieuw vorm geven aan Textielproductie in Twente.
In de nieuwe Ecopolitan #4 is een diversiteit aan artikelen over het spinnen van een draad, het creëren van een stof en het vormgeven van een product met aandacht voor de toekomst. Dit door juist te werken vanuit de oerkennis van hoe textiel te maken en te koppelen aan innovatie. Het gaat over future proof vakmanschap. De liefde voor kwalitatieve en circulaire textiel materialen laten groeien. Back to the textile roots!
Voor het verschijnen van het vierde ECOPOLITAN magazine bladeren door de eerdere edities met mode & mens verhalen uit Twente. In nieuwe magazine artikelen over Spinning Jenny en Enschede Textielstad.
Enschede Textielstad
Aan het woord Annemieke Koster
“Onze stoffen worden gemaakt van gerecyclede garens, die bij diverse spinnerijen in Europa worden ontwikkeld en ingekocht. Bij gelijkt in geschiktheid is de nabijheid van de spinnerij leidend; op die manier houden we onze CO2 footprint zo klein mogelijk en stimuleren we lokale productie van vezels en garens”.
In ecopolitan #2 – pag 96 t/m 97

Hellen van Rees
Vraag : Zijn jouw mode items forever?
Hellen van Rees : Forever zou ik niet durven zeggen, het zijn zeker items die niet meegaan in allerlei vluchtige trends, en juist om lang plezier van te hebben. Daarbij is het aankoopproces ook zo dat ik het spontane aankopen vermijdt. In mijn webshop bijvoorbeeld, doe ik niet aan standaard maat voeringen, maar laat ik de klant haar maten (borst, taille, heup .. omtrek) doorgeven. Ik stop een hoop aandacht in het maak-proces, dan hoop ik ook dat het zo geconsumeerd wordt.
Ecopolitan #3 – pag 56 t/m 59

Studio Danya Weevers
Vraag: Waar zit voor jou de uitdaging in duurzame mode?
Antwoord door Danya Weevers : Ik denk bij het stukje educatie en transparantie. Aangezien er zoveel mensen nog onwetend zijn. of simpelweg denken dat ze een duurzaam aankopen doen, maar ze eigenlijk te maken hebben met greenwashing. Duurzame mode kost nou eenmaal meer. Ik probeer uit te leggen dat als zij stoppen met het consumeren van kleding, ze het niet hoeven te merken in hun portemonnee. Fast fashion is echt een manier van leven dat drastisch zou moeten veranderen. Momenteel zien consumenten alles als een wegwerp product. Dat in combinatie met onze hebzucht is denk ik het grootste probleem.
Ecopolitan #3 – pag 52 t/m 55

Textielplatform OverLap
Duo interview OverLap
Annemarie vraagt aan Heidi:
Koop jij eigenlijk nog nieuwe kleding? nee, vrijwel nooit, behalve ondergoed en sokken. eigenlijk koop ik al sinds mijn tienerjaren second hand, deels van wegen de kosten maar vooral omdat vintage kleding vaak origineler is en beter aansluit bij mijn smaak en identiteit. door de jarenlange ervaring van struinen op markten en secondhand stores heb ik een goede neus ontwikkeld voor textiel van goede kwaliteit. niet alleen bij mode en kleding kies ik voor wat er al is, hergebruik is mijn leven, alles wat ik bezit is kringloop.

Heidi vraagt aan Annemarie : Wat was jouw drijfveer?
Als kunstenaar en (mode) ontwerper was ik al bezig met textiel. De eindopdracht van MOOC van Wageningen Universiteit en ArtEz, gaf voor mij de doorslag om er ook echt wat mee te gaan doen. Vooral het idee dat er bij een productiestop nog genoeg kleding zou zijn voor de gehele wereld bevolking voor de komende 50 jaar, heeft mij enorm getriggerd.
Ecopolitan #3 – pag 98 t/m 101
Online ECOPOLITAN lezen!
Op ECOPOLITAN website staan de links om de magazine digitaal te lezen.